Harta site-ului
Ajutor
Buletinul de identitate electronic cu semnătură digitală
Buletinul de identitate electronic cu semnătură digitală

Buletinul de identitate electronic este actul de identitate de uz intern, o versiune nouă a buletinului de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova care conţine un cip electronic.
Buletinul de identitate electronic al cetăţeanului Republicii Moldova se eliberează la solicitarea cetăţeanului Republicii Moldova cu domiciliul sau reședinţa în Republica Moldova şi care are capacitatea deplină de exerciţiu, pentru întrebuințare pe teritoriul ţării şi peste hotarele ei în conformitate cu acordurile internaționale. Buletinul de identitate electronic conţine aceleaşi date ca şi buletinul de identitate tradiţional, inclusiv în format electronic şi certificatele cheilor publice:
- Certificatul cheii publice pentru autentificare şi identificare.
- Certificatul cheii publice pentru semnătura avansată calificată.Valabilitatea buletinului de identitate electronic şi a certificatelor cheilor publice:
Buletinul de identitate electronic se eliberează opţional la solicitarea cetăţenilor Republicii Moldova cu domiciliul sau reşedinţa în ţară şi care au capacitatea deplină de exerciţiu pe termenele:
- de la 16 până la 25 ani;
- de la 25 până la 45 ani;
- de la 45 de ani – pe viaţă.
Certificatele cheilor publice sunt valabile pe o perioadă de 12 luni, iar la expirarea acestui termen, la cererea solicitantului se eliberează certificate noi conform tarifului stabilit.
Expirarea termenului de valabilitate al certificatelor cheilor publice şi/sau defectarea cipului integrat nu conduce la pierderea valabilităţii buletinului de identitate electronic.
Pentru eliberarea buletinului de identitate electronic şi/sau actualizarea certificatelor cheilor publice, suplimentar se depun cererile după modelul stabilit.
Documente necesare pentru obţinerea buletinului electronic:
1. actul de identitate de uz intern aflat în posesie, ce urmează a fi schimbat;
2. 
documentele de stare civilă, după caz:
- certificatul de naştere;
- certificatul de căsătorie;
- certificatul de divorţ;
- certificatul de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui;
- certificatele de naştere ale minorilor;
- certificatul de deces al soţului/soţiei;
- extrasul de pe actul de căsătorie, în cazul persoanelor care au desfăcut căsătoria în străinătate şi în statul respectiv nu este prevăzută eliberarea certificatelor de divorţ;
3. 
avizul cu privire la anularea, modificarea, rectificarea şi/sau completarea actului de stare civilă;
4. avizul de stabilire a identităţii, eliberat de instanţa de judecată sau (în cazul persoanelor aflate la tratament prin constrângere, arest preventiv, în detenţie sau reţinute), eliberate de instanţele respective;
5. declaraţia de pierdere sau furt a actului de identitate de uz intern;
6. documente necesare pentru înregistrarea la domiciliu sau la reşedinţă sau, după caz, pentru modificarea, rectificarea sau completarea adresei de domiciliu;
7. dovada achitării taxelor şi a tarifelor stabilite pentru eliberarea buletinului de identitate.
Pentru eliberarea sau actualizarea certificatelor cheilor publice, suplimentar, se depun cererile de modelul stabilit.
Prezentarea documentelor de stare civilă nu este obligatorie în cazul expirării termenului de valabilitate, în caz de pierdere, furt sau deteriorare, la schimbarea domiciliului, în caz de modificare, rectificare sau de completare a datelor adresei de domiciliu, la solicitarea titularului de a-l preschimba, dacă  nu au intervenit schimbări în starea civilă şi în datele cu caracter personal ale solicitantului din momentul eliberării ultimului buletin de identitate, precum și în cazurile în care informația despre schimbările intervenite în starea civilă și în datele cu caracter personal, despre documentele de stare civilă respective este actualizată în Registrul de stat al populației. În situaţiile respective, suplimentar la cerere, persoana depune în scris o declaraţie pe propria răspundere în acest sens.
În prezent, documentul este integrat cu platforma de e-guvernare MPass şi permite accesarea informațiilor în format electronic:
- Accesarea datelor personale din Registrul de Stat al Populației;
- Lista actelor de identitate cu statutul lor şi data expirării;
- Datele despre domiciliu, inclusiv domiciliul şau reşedinţa precedentă;
- Informaţia privind unităţile de transport;
- Vizualizarea fotografiilor care sunt aplicate în actele de identitate;
- Informaţia privind accesarea datelor cu caracter personal;
- Serviciile de acces la informaţiile fiscale pentru persoanele fizice:
- Alte servicii disponibile integrate cu platforma MPass.Pentru perfectarea buletinului de identitate electronic, Vă puteţi adresa la Serviciul Eliberare a actelor de identitate Coşniţa – s. Coşniţa, str. Păcii 49, tel: 0248-44-780
                                                                     
Victoria MAMULAT, șef SEAI Coşniţa

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Buletinul de identitate electronic cu semnătură digitală - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta